Blog, Uncategorized

8 strategii financiare pentru o economie nesigura

8 strategii financiare pentru o economie nesigura

In timp ce multi dintre noi asteptam sa treaca COVID-19, lumea financiara este intr-o continua schimbare. Bursele globale de valori raman deschise si bancile opereaza tranzactii. 

Deci, ce ai putea sa faci ca sa-ti pastrezi finantele ca si pana acum? Din moment ce nu poti sa faci prea multe ca sa schimbi ce se intampla in restul lumii, poti sa preiei controlul finantelor tale. Iata opt strategii financiare pe care poti sa le iei in considerare.

Evalueaza-ti situatia

1. Dobandeste o perspectiva holistica asupra banilor tai

Ti-ai vazut vreodata toti banii intr-un singur loc? Ca sa poti sa faci asta, incepe prin a-ti face o lista cu toate conturile tale si noteaza-ti soldurile lor. Asigura-te ca ai inclus si conturile de investitii si de pensie. Cu alte cuvinte, fa un inventar complet al conturilor tale cu bani. Cat ai in venitul activ? Si cat ai in (respira adanc acum) venitul pasiv, cum ar fi imprumuturile si cardurile de credit?

2. Evalueaza-ti toate facturile

Ia in considerare analiza facturilor din punct de vedere holistic. Urmeaza sa primesti facturi cu sume substantiale de platit, cum ar fi impozitul pe proprietate? Cat platesti in fiecare luna pentru creditul ipotecar, utilitati, rata la masina si asigurare? Calculeaza totalul si compara-l cu venitul tau ca sa vezi daca exista vreo posibilitate sa economisesti bani.

Imbunatateste si consolideaza

3. Stabileste-ti un buget

Este timpul pentru un buget? Ia in considerare sa arunci o privire la fluxul de numerar si afla raspunsul. Economisesti suficient de mult? In timpuri ca acestea,  s-ar putea sa fii nevoit sa ai cheltuieli in plus, asa ca gandeste-te la un fond de urgenta cu economii pe 3-6 luni. De exemplu, daca nu iei masa in oras in aceasta perioada, poate ar fi o idee buna sa redirectionezi acei bani catre economii?

4.Gaseste domenii din care poti sa reduci

In ce domeniu cheltuiesti prea mult? Este vreun domeniu din care poti sa reduci cheltuielile? De exemplu, majoritatea dintre noi nu conducem asa de mult acum – ai putea sa reduci sau sa intrerupi asigurarea auto si sa economisesti ? De asemenea, asigura-te ca iti intrerupi alte servicii si abonamente pe care nu le mai folosesti in aceasta perioada.

5. Consolideaza-ti conturile daca este necesar

Ai nevoie de atatea conturi? Este un timp potrivit sa pui totul intr-un loc si sa-ti dai seama de potentialele avantaje fiscale, de taxele mai mici si de strategia consecventa de investitii facand lucrul acesta.

Fa-ti un plan

6. Monitorizeaza-ti perspectivele de pensionare

Majoritatea capitalelor proprii au scazut considerabil in fata pandemiei globale si cine stie cand isi vor reveni. Deci cand poti sa iesi de fapt la pensie? Vei avea suficient de multi bani pentru a te pensiona atunci cand intentionezi?

7. Asigura-te ca protofoliul tau inca este in concordanta cu obiectivele tale

Cum arata portofoliul tau? Nu toate investitiile s-au miscat la fel in timpul caderii bursei. Majoritatea au scazut, in timp ce unele au raspuns chiar bine la acest fenomen. Acum este un moment bun pentru a pune intrebarea: este pozitionarea portofoliului tau inca in concordanta cu obiectivele tale?

8. Ia in calcul sa apelezi la consultanta profesionala

Doresti o parere profesionala asupra portofoliului tau? Poate ca strategia ta avea sens in februarie, dar multe lucruri s-au schimbat de atunci. Ia legatura cu un consultant financiar – el poate sa iti dea un feedback sincer si obiectiv cu privire la strategia ta. De asemenea, iti poate sugera modalitati prin care poti sa-ti imbunatatesti sansele de a avea o pensionare reusita.