Marti 28 mai, a fost pusa in circulatie a doua serie de bancnote noi care poarta denumirea de „Europa”. Denumirea are la baza doua dintre elementele de siguranta ce contin un portret al Europei. Motivul includerii acestui personaj din mitologia greaca, se datoreaza referintei directe la continentul Europa, precum si notei umane pe care aceasta o confera. Asa cum era de asteptat, noile bancnote euro au elemente de siguranta sporite.
Dar de ce sunt necesare bacnotele noi?
Banca Centrala Europeana si Bancile Centrale Nationale sunt principalele responsabile de integritatea bancnotelor euro. Astfel, acestea au elaborat o a doua serie de bancnote euro cu elemente de siguranta optimizate, intrucat garanteaza siguranta bancnotelor si mentin increderea publicului in moneda euro.
Noile bancnote euro beneficiaza de progresele inregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor. Noile elemente de siguranta garanteaza protectia impotriva contrafacerii. De altfel, sunt mai durabile decat cele din prima serie, ceea ce implica inlocuirea bancnotelor cu o frecventa mai redusa, diminuand astfel costurile si reducand impactul asupra mediului.
Noile bancnote sunt mai greu de falsificat, intrucat, la realizarea lor s-au utilizat elemente de siguranta noi si inovatoare. Similar celorlalte cupiuri, aceste bancnote de 100 si 200 de euro sunt usor de verificat utilizand metoda „atinge, priveste, inclina”. Noile bancnote de 100 si 200 euro includ un numar verde-smarald optimizat.
Desi un astfel de numar verde-smarald este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, aceasta versiune optimizata prezinta si simboluri „€” in interiorul numarului. Dimensiunea noilor bancnote de 100 si 200 de euro difera de cea a vechilor bancnote. Ambele cupiuri vor avea o inaltime egala cu cea a bancnotei de 50 de euro, insa lungimea acestora ramane nemodificata.
Banca Centrala Europeana va introduce treptat in circulatie noile bancnote avand la baza masuri de securitate sporite. Totodata, BCE este responsabila de emiterea de monede si bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro.
Sursa foto: bundesbank.de