Blog, Uncategorized

Bancnote si personalitati

Fiecare bancnota care circula in lume, are o poveste vizuala aparte. Le folosim in fiecare zi, iar copiii adesea pun intrebari despre chipurile pe care le vad pe ele.

Ce fel de personalitati istorice sunt prezente pe bancnotele emise de cateva din diferitele tari de pe mapamond?

Image for post

Image for post

Image for post

Iata un rezumat al diferitelor tipuri de oameni:

 

Imparati, regine, faraoni, printese, sultani si tari

In timp ce majoritatea tarilor folosesc chipurile unor figuri politice, anumite tari au ales sa imprime pe bancnotele lor doar chipul membrilor familiilor regale, tari printre care se Numara Bahrain, Brunei, Egipt, Thailanda si Tonga.

Prim-ministri, presedinti, eroi nationali si luptatori pentru libertate

Unele tari folosesc chipul unei singure figuri politice pe toate bancnotele, indifferent de denominatiunea acestora, cum fi Nelson Mandela in Africa de Sud sau Yusof bin Ishak in Singapore.

Altii folosesc multe fete diferite, cum ar fi diversii semnatari ai Declaratiei de Independenta din SUA, aceasta tara marcand astfel cel mai mare numar de politicieni diferiti imprimati pe bancnote.

Poeti, nuvelisti, artisti, actrite si soprane

Danemarca si Norvegia se remarca ca tari care prezinta pe bancnotele lor oameni creativi precum un cantaret de opera si un pictor expresionist. Bancnota Bosniei si Herțegovinei infatiseaza chipurile ale poetilor nationali pe 8 din cele 9 bancnote emise. Impresionant.

Oameni de stiinta, academicieni si alti oameni destepti

De la persoanele care au descoperit Penicilina pana polimatul din Orientul Mijlociu, nu ne surprinde in nici un fel faptul ca pe anumite bancnote vedem imprimate fetele diferitor academicieni.

Croitoreasa, fotbalist, alpinist si campion mondial la sah

Chipul La Polei, croitoreasa si spioana, este tiparit pe bancnota din Columbia, aceasta fiind considerata o eroina a independentei. Se pare ca Armenia acorda un respect deosebit marelui sau maestru de sah.