Blog, Uncategorized

Bancnotele românești si personalități

Bancnotele românești

Fiecare bancnotă din lume are o poveste în spate.

Pentru că s-a tot vorbit despre înlocuirea portretului defunctei Reginei Elisabeta a II-a de pe lirele englezești, haideți să vedem care sunt personalitățile de pe bancnotelor noastre, românești.

Bancnota de 1 leu

Personalitatea care apare pe aceasta este Nicolae Iorga, unul dintre cei mai mari savanți ai neamului românesc, care s-a remarcat atât ca istoric și publicist dar și ca om politic. Pe plan politic a fost pro monarhie, și a luptat împotriva violenței politice, în special împotriva legionarilor.[1]

Bancnota de 5 lei

Figura marelui compozitor George Enescu apare pe fata bancnotei de 5 lei. Pasiunea sa pentru muzica a fost sesizata încă din frageda pruncie, acesta fiind trimis sa studieze la Paris.[2] A studiat vioara, pianul, și s-a remarcat ca dirijor și compozitor, promovând peste granițe muzica românească dar și marile talente muzicale românești.

http://https://www.youtube.com/watch?v=1l3uA-lQFS4

Bancnota de 10 lei

Nicolae Grigorescu și-a început cariera de la o vârstă fragedă, pictând ca ucenic biserici, alături de meșteri zugravi și pictori bisericești celebri.[3]

A studiat în străinătate alături de marii pictori ai vremii. Acolo și-a descoperit atracția spre peisagistică, operele acestuia stând ca mărturie, fiind și unele dintre cele mai bine vândute.

Bancnota de 20 de lei

Născută pe 14 ianuarie 1894, în Târgu-Jiu, Ecaterina Teodoriu s-a remarcat nu doar prin curajul fenomenal, ci și prin implicarea din postura de femeie, în Primul Război Mondial. Statul său de eroină națională nu poate fi contestat.

Bancnota de 50 de lei

Aurel Vlaicu, unul dintre cei mai mari inventatori și pionieri din aviație, s-a făcut remarcat prin construcția aparatelor de zbor “Vlaicu I” si „Vlaicu II”. A dat dovadă nu doar de o creativitate și o inteligență remarcabilă, dar și de curaj. Învățând singur să zboare, și-a testat singur propriul avion.

Bancnota de 100 de lei

Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg român, s-a remarcat mai ales prin dragostea sa pentru satiră. De asemenea, un lucru mai puțin cunoscut este faptul că acesta a deținut și trei berării pe parcursul vieții sale.

Bancnota de 200 de lei

Filozof, poet, dramaturg, Lucian Blaga a învățat limba germană de mic, a urmat teologia pentru a scăpa de înrolare, și a studiat filozofia la Viena. A bifat și cariera diplomatică, care s-a încheiat odată cu încoronarea Regelui Carol al II-lea.

Bancnota de 500 de lei

Mihai Eminescu cel mai important poet din literatura românească, s-a remarcat și ca prozator și jurnalist.

http://https://www.youtube.com/watch?v=5GYfPtf7Io4

Astfel fiind spuse, la fel ca oricare alt popor avem personalitățile noastre. Acestea nu doar ne-au reprezentat ca popor, dar încă o fac prin munca lor care și astăzi stă ca mărturie, dar și prin prezența portretelor lor pe bancnotele românești.

 

Bibliografie

[1]Nicolae Iorga – Enciclopedia României – Prima Enciclopedie Online Despre România. enciclopediaromaniei.ro/wiki/Nicolae_Iorga. Accessed 21 Oct. 2022.

[2]Național, Muzeul. George Enescu – Date Biografice | Muzeul Național “GEORGE ENESCU.” www.georgeenescu.ro/georgeenescu-ro_doc_20_george-enescu-date-biografice_pg_0.htm. Accessed 21 Oct. 2022.

[3] PORTRET: Nicolae Grigorescu – Maestrul Din Câmpina, Pictorul Naţional Al României. 21 July 2021, www.radioromaniacultural.ro/portret-nicolae-grigorescu-maestrul-din-campina-pictorul-national-al-romaniei.

“Aurel Vlaicu.” Muzeul Virtual, muzeulvirtual.ro/imagini/aurel-vlaicu. Accessed 24 Oct. 2022.

PORTRET: I. L. Caragiale – Povestea Celui Mai Mare Dramaturg Român. 30 Jan. 2022, www.radioromaniacultural.ro/portret-i-l-caragiale-povestea-celui-mai-mare-dramaturg-roman.

Wikipedia contributors. “Lucian Blaga.” Wikipedia, 17 Oct. 2022, ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Blaga.

Wikipedia contributors.. “Mihai Eminescu.” Wikipedia, 18 Oct. 2022, ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu.