Blog, Uncategorized

Casele de schimb valutar pe timp de criză

Casele de schimb valutar

Casele de schimb valutar au fost luate cu asalt odată cu tensiunile din Est. Efectele imediate dar și pe termen lung al unui astfel de conflict asupra economiei mondiale, slăbite din cauza pandemiei, sunt multiple.

Unele din ele sunt vizibile deja, altele vor urma și cu siguranță nu vor fi ușor de atenuat.

Asaltul asupra caselor de schimb valutar

Cozile de la casele de schimb valutar au fost mai mult sau mai puțin o surpriză.

De teama războiului mulți s-au înghesuit să cumpere euro, dolari sau alte valute. Un astfel de fenomen s-a înregistrat și în 2008, și la declanșarea pandemiei.

Pentru deținătorii prevăzători ai caselor de schimb valutar această situație a adus câștiguri considerabile. Au fost însă și multe case de schimb valutar al căror flux de activitate a fost întrerupt în lipsa aprovizionări suficiente de valută sau din cauza problemelor tehnice.

Aprovizionarea cu valută

Casele de schimb valutar se aprovizionează cu valută de la populație sau de la băncile partenere.

În situații de criză aprovizionarea cu valută de la populație este practic imposibilă, schimburile realizând-se mai mult pe partea de vânzare, deoarece oamenii preferă să cumpere euro, dolari, în loc să vândă.

Necesarul de lichiditate este furnizat astfel de către băncile din străinătate. Aceste transporturi speciale de valută durează însă, prin urmare și aprovizionarea caselor de schimb este întârziată.

De regulă BNR își ia măsuri și se asigură că are disponibilă valută suficientă.

Soluții pentru problemele tehnice

Pe lângă aprovizionarea îngreunată cu valută, casele de schimb valutar s-au confruntat și cu probleme tehnice. Fluxul intens de operațiuni și-a pus amprenta pe mașinile de numărat bani folosite. Acest lucru a dus la o aglomerare a service-urilor, care au fost nevoite sa facă față unui volum mai mare de mentenanță.

Situațiile neprevăzute reprezintă un motiv în plus pentru a te asigura că echipamentele tale funcționează în parametrii optimi, așa că ar fi bine sa nu sari peste serviciile de mentenanță. Calibrarea echipamentelor dar și actualizarea softurilor asigura o acuratețe ridicată.