Blog, Uncategorized

Cate bancnote de 500 de lei cu imaginea lui Mihai Eminescu sunt in circulatie?

bancnota

La data de 1 iulie 2005, Banca Nationala a Romaniei a emis bancnota de 500 de lei cu fotografia poetului roman Mihai Eminescu.

Bancnota de 500 lei, cea mai valoroasa bancnota de pe piata, este cea mai putin utilizata, datorita  valorii nominale mare. Un alt motiv pentru care bancnota este cel mai putin utilizata este si ca BNR a imprimat mai putine bucati.

Conform unui raport BNR, la un total de 1,4 miliarde de bancnote aflate in circulatie de toate tipurile, numarul de bancnote de 500 de lei era de 11,7 milioane, respectiv 0,8% din total.

In anul 2019, cele mai folosite bancnote au fost cele de 1 leu, respectiv 26% din total, si cele de 100 de lei, respectiv 22% din total.

Cantitatea de bani de pe piata, depinde de ceea ce produce o tara, de produsele si serviciile create. De asemenea, depinde si de politicile guvernului, care fac deficite pentru a-şi acoperi si finanta cheltuielile.

La inceputul anului 1990, erau de trei ori mai multi bani decat cantitatea de produse si servicii. Ulterior, Romania a fost supusa unei inflatii (in anul 1993 a fost de 300% pe an) si unei cresteri a cursului valutar leu-dolari.

Un lucru este sigur: cu cat vom vedea mai putine bancnote de 500 de lei, cu atat putem sta mai linistiti in ceea ce priveste inflatia.