Blog, Uncategorized

Ce sa fac daca gasesc o bancnota falsa?

Persoane fizice si juridice deopotriva, se intreaba ce trebuie sa faca in momentul in care gasesc o bancnota falsa. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au declarat ca atunci cand exista „suspiciunea ca au intrat in posesia unor bancnote falsificate trebuie sa se adreseze organelor locale ale poliției. Bancnotele falsificate/suspecte a fi falsificate se predau acestora. Ulterior expertizarii, cetatenii primesc inapoi bancnotele, in situația in care acestea sunt autentice. Bancnotele constatate ca fiind falsificate nu se mai restituie deținatorilor, ele fiind retinute ca probe in cercetarile penale intreprinse de organele abilitate ale statului“.

Bancnotele romanesti au multe elemente de securitate ce pot fi verificate cu usurinta. De la gravura in relief la fanta transparentă de securitate.

Oamenii legii spun ca daca nu sunteti siguri de veridicitatea banului, comparati cu o bancnota pe care o aveti la Dumneavoastra. Dacă nu aveti cu ce, iata cum puteti deosebi un fals. Bancnota falsa este tiparita pe o hartie industriala, iar fereastra transparenta este decupata manual, fiind imitata prin aplicarea de scoci sau un plastic. Firul de siguranta este imitat prin copiere directa. Cel mai des se scot la imprimanta lei, insa calitatea e slaba, asa ca sunt usor de depistat.

Cei care detin o bancnota falsa au doua variante:

  1. Sa predea bancnota politiei.
  2. Sa utilizeze in continuare bancnota, in speranta ca nimeni nu isi va da seama. Cei care opteaza pentru aceasta varianta, trebuie sa stie ca se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.