Blog, Uncategorized

Codul de bare a implinit 68 de ani

cititoare-de-coduri-de-bare-codul-de-bare-a-implinit-68-de-ani

Cel mai folosit sistem din lume, codul de bare, a implinit 68 de ani. Format din 13 cifre, dintre care primele trei reprezinta prefixul tarii de provenienta a unui anumit produs, codul de bare este folosit in toate industriile.

Celebrele dungi au fost folosite pentru prima data in America in luna octombrie 1952. In anul 1974 au inceput sa fie folosite pentru prima data in magazinele americane abia in 1974.

Primul produs scanat  a fost un pachet de guma de mestecat, achizitionat in 1974 dintr-un supermarket din Ohio.

Cum sunt citite codurile de bare?

Codurile de bare sunt citite cu ajutorul unor scanere speciale, cunoscute ca cititoare de coduri de bare. Acestea masoara reflexia luminii, interpretează codurile drept cifre si litere. Ulterior, le trimit catre un dispozitiv de gestionare a datelor.

Ce reprezinta fiecare linie din codul de bare?

Codul de bare este o insiruire de dungi verticale, unele mai groase, altele mai subtiri. Fiecare cifra, incepand de la 0 si pana la 9 beneficiaza de un spatiu de 7 unitati care sunt accentuate în diverse combinatii de dungi albe si negre. De exemplu, cifra 1 este reprezentată de urmatoarea combinatie: 2 bare albe, 2 negre, 2 albe, 1 dunga neagra.

Spre exemplu, in codul de bare 0 36000 29145 2 prima cifra, adica 0, reprezinta tipul de produs.  Urmatoarele cinci cifre, 36000, reprezinta codul fabricantului iar ultimele cinci cifre, 29145, reprezinta codul produsului. Cifra 2 de la final, este asa numita cifra de control.

In decursul timpului, codul de bare a ajuns sa fie folosit si in scop artistic – pe post de tatuaj. 

Numara Bani importa si distributie pe piata din Romania unele dintre cele mai bune cititoare de coduri de bare.