“Minciuna ajunge in jumatate de lume inainte ca adevarul sa iasa la iveala.”
Citatul ii apartine celui ce a fost prim-ministru al Regatului Unit in al Doilea Razboi Mondial: Winston Churchill. Desi contextul este necunoscut, este o metafora perfecta pentru situatia actuala in ceea ce priveste perceptiile asupra fluxului de numerar.
Repercusiunile cauzate de anuntul OMS care leaga banii lichizi de imprastierea COVID-19 exista cu desavarsire. Bancile centrale au oferit raspunsuri intarziate si semnale mixte in ceea ce priveste siguranta numerarului. In acelasi timp, sectorul plati comerciale a promovat platile contactless ca fiind mai sigure atat pentru personalul distribuitor, cat si pentru public. Efectul net este o scadere semnificativa a retragerilor de numerar.
Doar timpul poate spune daca reducerea este temporara. La inceputul lunii martie, in media au aparut variate de stiri citand un purtator de cuvant al OMS care afirma: „stim ca numerarul trece prin multe maini si poate contacta tot felul de virusuri si bacterii”. A continuat prin a spune ca ”atunci cand este posibil, ar fi recomandabil sa se foloseasca metode de plata contactless, pentru a reduce riscurile transmiterii.”
A urmat apoi o declaratie in sectiunea spulberarii miturilor de pe site-ul OMS, care spunea ca „riscul de a te infecta cu noul coronavirus prin atingerea monedelor, bancnotelor sau cardurilor de credit si altor obiecte este foarte scazut.” OMS a confirmat ulterior ca nu a spus ca virusul se transmite prin intermediul numerarului. Intre timp insa, stirea a prins amploare atat in media, cat si social media. Acesta este un exemplu de „cuvintele conteaza”.
Odata cu afirmarea ca numerarul este sigur, unele banci centrale publica si metodele la care recurg pentru a proteja bancnotele in raspandirea COVID-19. Un alt raspuns a fost asigurarea publicului ca exista suficient numerar in sistem pentru a face fata tuturor cerintelor.
Citeste mai mult: Banca Nationala a Romaniei asigura bancilor fluxuri de numerare
Pentru toate bancile care au cautat sa asigure publicul in privinta numerarului, exista la fel de multe care incurajeaza gasirea alternativelor. Printre ele se numara bancile centrale din India, Kenya, Portugalia, EAU, Estonia, Rusia si Malaezia. Nu este o coincidenta faptul ca unele dintre acestea sustin in mod activ valutele digitale.
Cu siguranta nici bancile centrale, nici numerarul, nu functioneaza in izolare. Pandemia a dus la observarea unor schimbari in cadrul sectorului de plata, care au cautat sa creasca platile non-numerar. Un numar de tari, printre care Olanda, Regatul Unit, Arabia Saudita si Egipt, au marit limita de cheltuieli in cazul folosirii cardurilor contactless.
M-Pesa si-a injumatatit taxele pentru a descuraja folosirea banilor lichizi. Allied Irish Banks a anulat decizia de a taxa platile contactless prin intermediul dispozitivelor mobile. Ant Financial a deschis Alipay pentru terti, in scopul incurajarii folosirii acestuia. Un numar in crestere de institutii financiare au decis reducerea numarului de sucursale deschise publicului.