Blog, Uncategorized

COVID-19 si banii in numerar: o lume noua

Pe 11 martie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat COVID-19 ca fiind o pandemie. Cam in acelasi timp, au reusit sa transmita o impresie despre banii in numerar, in contextul virusului, care ar putea avea efecte daunatoare si de lunga durata.

Incepem sa ne pregatim pentru o lume noua?

Rapoartele in care nu era recomandata folosirea bancnotelor si monedelor din cauza supravietuirii virusului pe acestea, au fost preluate imediat de catre mass-media. Ulterior, OMS a emis o declaratie prin care a spus ca nu au sustinut evitarea folosirii numerarului, ci, mai degraba, au sugerat ca platile contactless ar fi o idee mai buna.

Riscul reprezentat de folosirea unei bancnote nu este mai mare decat atingerea oricarei alte suprafete comune. Chiar și așa, povestea originală a produs paguba. Atat Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor al SUA, afirma ca principala cale de transmitere a COVID-19 este prin contactul om catre om si prin stropii pe care o persoana infectata ii imprastie atunci cand tuseste sau stranuta.

Directorul Institutului Robert Koch pentru boli infectioase din Germania, este de acord ca bancnotele NU joaca un rol important in raspandirea coronavirusului. Riscul ca bancnotele sa raspandeasca coronavirusul este mic „asta daca cineva nu foloseste o bancnota ca sa stranute in ea” spune Dr. Christine Tait-Burkard in The Guardian.