Blog, Uncategorized

Cum detecteaza masinile de numarat bancnote false?

bancnote false

Bancnotele false au constituit intotdeauna o problema pentru banci si intreprinderi. Volumul mare de numerar face imposibila verifcarea manuala a bancnotelor. Insa, chiar si in urma unei inspectari riguroase, multe bancnote false ar trece de verificare fara sa fie detectate. Din fericire, exista o varietate de elemente de securitate incorporate in bancnote. Masinile de numarat bani folosesc mai multe tehnologii de detectare a banilor contrafacuti, pentru a putea selecta rapid si eficient falsul, inainte ca acesta sa treaca mai departe.

Iata o lista cu senzorii de baza ai unei masini de numarat bani:

Detectie cu lumina Ultraviolet (UV) 

De exemplu, bancnotele de 5 dolari au imprimata o banda verticala fluorescenta, care nu poate fi detectata cu ochiul liber, dar straluceste atunci cand este expusa la lumina UV. Lumina UV este metoda cea mai comuna de detectare a bancnotelor contrafacute, utilizata de masinile de numarat bani. Lumina este simpla, accesibila si eficienta. De altfel, proprietatile magnetice ale bancnotelor se pot degrada in timp, bancnota reala putand fi in mod eronat identificata drept contrafacuta.

Detectie prin cereneala magnetica (MG) 

In plus fata de lumina UV, majoritatea tarilor utilizeaza si cerneala magnetica imprimata pe bancnote. Masinile de numarat bani sunt echipate si cu detectie MG si scaneaza fiecare bancnota, prin proprietatile magnetice ale urmelor de particule de fier din cerneala. La fel ca in cazul detectiei UV, detectia MG este eficienta, dar are si anumite dezavantaje. Unii falsificatori au descoperit modalitati de utilizare a imprimantelor cu cereneala magnetica, pentru a putea pacali detectoarele cu MG.

Detectie prin infrarosu (IR) 

Nu atat de des intalnita precum metodele UV si MG, detectia prin IR implica utilizarea de cerneala IR, ceea ce este dificil sau chiar imposibil de reprodus. Bancnotele pot fi tiparite cu cerneala IR care reflecta sau absorb lumina IR. Masinile de numarat bani utilizeaza senzori IR care detecteaza si elimina falsurile. Tehnologiile de securitate mai putin obisnuite includ imaginea (CIS), grosimea in infrarosu (IR-T), codarea firului metalic (MT), printre multe altele. Pentru majoritatea intreprinderilor, utilizarea uneia sau mai multora dintre aceste trei metode de detectare se va dovedi a fi atat eficienta, cat si accesibila.