Blog, Uncategorized

Elementele de siguranta ale bancnotelor aflate in circulatie

elementele de siguranta ale bancnotelor aflate in circulatie

Cunoasteti elementele de siguranta ale bancnotelor aflate in circulatie? In cele ce urmeaza, va vom prezenta o imagine de ansamblu a celor mai importante elemente de siguranta ale bancnotelor aflate in circulatie.  Va sfatuim sa verificati intotdeauna mai multe elemente. Astfel, daca aveti dubii, comparati bancnota cu una despre care stiti ca este autentica.

IMPRIMAREA IN RELIEF – elemente de design de pe ambele fete care sunt imprimate in relief.

FILIGRANUL –  este constituit din doua componente pozitionate in stanga aversului, pe zona neimprimata, portretul personalitatii de pe bancnota si sigla BNR. Filigranul devine vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

FEREASTRA TRANSPARENTA  este sub forma de nota muzicala.

FIR DE SIGURANTA devine vizibil cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

ELEMENTUL DE SUPRAPUNERE – O lira (instrument muzical). Toate bancnotele romanesti in circulatie au anumite fragmente ale unui element de design imprimate fie pe avers, fie pe revers.  Atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului, elementul se vede in intregime.

BANDA IRIDESCENTA este o banda verticala de culoare transparent-aurie pe care este inscrisa valoarea nominala.

MICROTEXTUL este  zona imprimata cu caractere foarte mici, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe si contin textul “BNR”.

IMPRIMARE AURIE existenta pe bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei – acestea au un element de design de pe aversul bancnotei, imprimat cu cerneala de culoare aurie.

IMAGINEA LATENTA este constituita din initialele “BNR”. Imaginea latenta nu este perceputa la examinarea directa, dar devine vizibila cand bancnota este privita razant (pe revers, pe usile Teatrului Naţional).

In zona elementului floral de pe avers este inscrisa valoarea nominala prin MICROPERFORATII. Acestea devin vizibile numai cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

sursa Banca Nationala a Romaniei