Blog, Uncategorized

Numismatica și ramurile ei

Numismatica

Numismatica și ramurile ei

Numismatica este un termen, cu siguranță nu necunoscut colecționarilor de monede sau bancnote.

Numismatica este aceea disciplină a istoriei care se ocupă cu studiul, dar și cu colecționarea monedelor vechi.[1] Nu doar monedele vechi au importanță, dar și alte elemente asemănătoare, pe care oamenii le-au folosit cu același scop în trecut.

Acest obicei al oamenilor de a colecționa, este de când lumea. Odată cu trecerea timpului, colecționarii au înființat cluburi și societăți cu scopul de a face schimb de informații.

Numismatica ca știința s-a dezvoltat și a fost împărțită în mai multe subdomenii. Iată care sunt aceste subdomenii.

Exonumia

Exonumia este studiul obiectelor similare monedelor, precum sunt jetoanele și medaliile, sau alte obiecte folosite în locul monedei legale sau pentru comemorări.[2]

Cercetările din domeniu au arătat că una dintre cele mai vechi monede din lume, ar proveni din Grecia. Aceasta are o față nemarcată și o față cu un cap de leu. Forma ei este una ovoidală, și este concepută dintr-un aliaj numit electrum.

Notafilia

Notafilia este partea numismaticii care se ocupă cu studierea și colecționarea bancnotelor.[3]

Cele mai vechi bancnote care au supraviețuit până în zilele noastre, provin din China. Nici nu e de mirare având în vedere că în China a fost descoprită hârtia pentru prima dată. Aceste bancnote au fost tipărite în timpul domniei împăratului Hongwu și ar data dinainte de 1935.

Scripofilia

Scripofilia constă în studiul și colecționarea vechilor titluri bursiere (și oricăror documente în raport cu acțiunile, obligațiunile, împrumuturile, cupoanele, etc.) care au fost cotate sau nu, pe o bursă de valori.[4]

Pasiunea pentru aceste colecții, îi face pe marii colecționari să cheltuiască sume fabuloase. Așa numita Vulturul Dublu, este cea mai scumpă monedă vândută vreodată, la prețul de 7,6 milioane de dolari.

 

Numismatica

[1] https://dexonline.ro/definitie/numismatic%C4%83

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Exonumia

[3] https://ro.wikipedia.org/wiki/Notafilie

[4] https://ro.wikipedia.org/wiki/Scripofilie