O altă perspectivă cu privire la bancnota de 20 de lei
O altă perspectivă cu privire la bancnota de 20 de lei, este bine venită, mai ales când aceasta vine din partea cuiva avizat.
Încă din toamna anului trecut se vorbește despre emiterea în circulație a noii bancnote de 20 de lei. Cu privire la acest eveniment au avut loc mai multe discuții, care mai de care mai interesante.
Simbolistica chipului imprimat
Decizia de a imprima pe bancnotă, chipul Ecaterinei Teodoroiu a fost una emblematică. Acest demers a fost un manifest pentru promovarea și recunoașterea rolului jucat de femei în societatea românească.
Paralelismul cu structura pe cupiuri a monedei EURO
Cu emiterea acestei bancnote de 20 de lei, s-a completat seria de cupiuri românești aflate în circulație creându-se un paralelism cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro.
O observație bine punctată de către guvernatorul BNR cu privire la acest eveniment este aceea de înaintare spre integrarea în zona euro.
Stabilitatea valutară a monedei euro face ca tot mai multe țări din UE să lupte pentru adoptarea acesteia. Ca acest lucru să aibă loc trebuia să se îndeplinească anumite criterii de convergență. Aceste criterii privesc atât domeniul economic, cât și juridic.
Există patru criterii economice de convergență: stabilitatea prețurilor, stabilitatea cursului de schimb, finanțe publice solide și sustenabile, și ratele dobânzilor pe termen lung.
În ce stadiu se află România?
Să zicem că mai e mult până departe…
O dată la doi ani, sau la cerere unui stat menbru UE, se realizează un raport de convergență de către Comisia și Banca Centrală Europeană.
Conform raportului din 2020 România nu îndeplinea aproape niciunul din criteriile de aderare.
Criterii economice și legislative de convergență
În luna martie 2020, rata medie anuală a inflației a fost de 3,7%. Acest nivel a fost cu mult peste valoarea de referință de 1,8%.
În aceea perioadă, cursul de schimb al leului românesc în raport cu euro, a avut un grad scăzut de volatilitate.
Soldul contului curent și de capital al României a cunoscut o îmbunătățire în ultimii 10 ani. Din păcate însă în ultimii doi ani, datoria publică a atins cote alarmante, de aproape 50%.
Ratele dobânzilor pe termen lung s-au plasat pe un trend descrescător. Au scăzut de la aproape 10% la un nivel de aproximativ 4,5%. Însă valoarea de 2,9% corespunde criteriului de convergență privind ratele dobânzilor.
În raport mai este menționat și faptul că România necesită politici economice orientate spre stabilitate și reforme structurale cuprinzătoare.
Nici din punct de vedere legislativ nu sunt îndeplinite toate cerințele de adaptare prevăzute în Tratat.
Oportunități și responsabilități
Prin adoptarea monedei euro țările Uniunii Europene devin mai integrate și pot beneficia de toate avantajele monedei unice. Însă ca țări membre, acestea au și responsabilități. Așteptările sunt ca acestea să depună eforturi serioase pentru integrare, pentru a ajunge astfel membru de încredere și de bază în această alianță.
https://www.ecb.europa.eu/pub/convergence/html/ecb.cr202006~9fefc8d4c0.ro.html