Blog, Uncategorized

Prima bancnotă sau a doua cu chip de femeie din România?

Prima bancnotă

Prima bancnotă românească cu chip de femeie va fi lansată în această toamnă, anunță Banca Națională a României – o bancnotă de 20 de lei, care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu.  

Această inițiativă salută efortul și perseverența jurnalistei Janina Nectara, cea care a inițiat campania Femei pe Bancnotă, cu dorința de a celebra femeile valoroase ale României și de a le readuce în atenția societății, oferind astfel și un exemplu noilor generații. Selecția s-a făcut cu greu, din 100 de nume de femei excepționale.  

Deși în presă se scrie despre prima bancnotă românească cu chip de femeie, în realitate o primă astfel de bancnotă a fost pusă în circulație de către BNR în 2018. Această bancnotă care a fost emisă pentru a aniversa Centenarul Marii Uniri, a avut ca reprezentanți Suveranii Marii Uniri, Regele Ferdinand și Regina Maria și a fost tipărită într-un număr redus de 10.000 de exemplare.

De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu? 

Născută pe 14 ianuarie 1894, în Târgu-Jiu, Ecaterina Teodoroiu s-a remarcat nu doar prin curajul fenomenal, ci și prin implicarea din postura de femeie, în Primul Război Mondial, ajungând până la gradul de sublocotenent. Statul său de eroină națională nu poate fi contestat. 

Prima sau a doua bancnotă, cu chip de femeie, contează mai puțin. În schimb, este important că prin această acțiune se scoate în evidentă valoarea și importanța femeii în societate.