La începutul acestui an, prețurile materiilor prime din fiecare sector de activitate au explodat. Fiecare sector, fie că vorbim de sectorul construcțiilor, energetic, alimentar etc. a suferit. Ca urmare a acestor scumpiri, evident și prețul produselor finale a crescut destul de mult. Acest lucru a descurajat mai mult sau mai puțin consumul.
Să luăm ca exemplu, sectorul imobiliar, unde prețul materiilor prime a suferit o scumpire cu 15% – 20% de anul trecut și până azi. Piața imobiliară a explodat, dar cererea este în continuare destul de ridicată. Nici chiriile nu au stagnat, ci au crescut odată cu inflația. Incriminați pentru acest lucru au fost pandemia dar și conflictul din Ucraina.
Scumpiri și atât?
Toate veștile par sumbre e adevărat, dar s-a observat o plafonare la anumite materii prime conform consultanților din domeniul construcțiilor. Dacă prețurile nu vor scădea, stagnarea lor poate fi un motiv de bucurie pentru cei care vor sau sunt nevoiți, să investească în acest sector.
În ce privește sectorul energiei electrice, mai multe state au luat măsuri pentru ca populația să nu resimtă atât de puternic valul de scumpiri. Printre ele se numără, reducere TVA-ului sau plafonarea prețurilor. O soluție pe termen lung însă ar fi facilitarea implementării de sisteme pentru obținerea de energie regenerabilă, care nu doar că ar scădea prețul la energie dar ar fi un pas înainte în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Inflația alimentară, o realitate
Termenul de inflație alimentară nu mai este un termen străin, ba din contră unul demn de luat în seamă. Acesta este elementul care influențează cel mai mult psihicul consumatorilor. Prețurile alimentelor vor crește în continuare, având în vederea nu doar inflația generală dar și schimbările climatice care a afectat întreaga Europă. Implementarea unui sistem de diminuare a risipei alimentare, ar ajuta mult la atenuarea acestei criza, dar si o educație a populației în acest sens.
Prețul carburanților a crescut cu peste 65% față de anul trecut. Populația în această situație este principalul perdant, în timp ce statul este câștigătorul, acumulând banii frumoși încasați din TVA. In contextul instabilității politice, prețul carburanților va crește în continuare, generând astfel scumpiri în toate sectoarele. Modul în care statul va gestiona banii contribuabililor va cântări mult.
Da, lucrurile nu arată prea roz, dar cu un dram de înțelepciune și de voință s-ar putea face ceva pentru a supraviețui acestei furtuni perfecte. Depinde însă de implicarea fiecăruia, de o mai bună înțelegere, cunoaștere și monitorizarea mediului politic, astfel încât aceștia chiar să lucreze în slujba cetățeanului de rând. La rândul lui, și cetățeanul trebuie să se autodepășească și să nu lase totul în plata Domnului.