Stirile din ultimele saptamani au fost acaparate de evolutia coronavirusului, COVID-19. In timp ce guvernele si expertii incearca sa se ocupe de pandemie si sa diminueze efectele sale, exista deja schimbari evidente legate de comportamentul nostru, care afecteaza in mod incontestabil peisajul platilor. Dovezile din acest moment sunt in mare parte subiective si va dura ceva timp pentru a afla daca vreuna din aceste schimbari o sa aiba efecte pe termen lung.
Coronavirusul ne perturba vietile in cele mai neasteptate moduri. Industria platilor, baza tuturor activitatilor economice, este una dintre primele care au de suferit. Exista trei domenii majore ale platilor in care se produc deja schimbari: reducerea utilizarii mijloacelor de plata fizice, trecerea spre furnizarea virtuala a serviciilor si potentialul de incetinire economica care necesita masuri eficiente de politica monetara.
Siguranta banilor in numerar
S-a semnalat recent faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda evitarea utilizarii numerarului din cauza rezistentei coronavirusului pe suprafetele dure de pana la noua zile. De atunci, OMS a emis o declaratie prin care spune ca nu au pledat pentru evitarea numerarului, ci mai degraba au propus ca platile contactless ar putea fi “o idee buna”.
Riscul pe care il prezinta manipularea unei bancnote nu este mai mare decat atingerea oricarei alte suprafete comune, precum balustrade, clante sau carduri de credit.
Cu toate acestea, declaratia privind supravietuirea virusului cu zilele pe suprafetele dure este inca valabila, ceea ce face ca sfatul lor cu privire la utilizarea banilor in numerar sa ramana ambiguua. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA “Este posibil ca o persoana sa poata contacta COVID-19 atingand o suprafata sau un obiect contaminat si apoi atingandu-si gura, nasul sau eventual ochii, dar nu este considerata a fi principala cale de transmitere a virusului.”
Intre timp, o serie de guverne, incluzand China, Coreea de Sud, SUA, Iran si Thailanda au implementat o serie de masuri prin care sa asigure igiena banilor aflati in circulatie, pornind de la izolarea lor pentru o perioada de timp, inainte de a fi pusi din nou in circulatie.
De altfel, si folosirea caldurii pentru uciderea virusului sau distrugerea fiecarei valute si inlocuirea ei cu bancnote nou imprimate. Nu exista insa dovezi care sa sugereze faptul ca izolarea sau folosirea caldurii este o modalitate de protectie impotriva raspandirii virusului. Imprimantele monetare pot asista la o crestere a comenzilor pe masura ce mai multe bancnote sunt distruse, pe cand utilizatorii bancnotelor din polimer vor trebui sa se gandeasca la alte metode decat cele termice pentru a-si dezinfecta moneda, daca se considera ca aceste masuri sunt necesare si eficace.
Utilizarea tastaturii pentru a introduce codul PIN in momentul unei plati cu cardul ar putea fi o modalitate si mai directa de transmitere a virusului.
Platile contactless reduc in mod evident o parte din acest risc, desi utilizarea lor practica este limitata de pragul stabilit de institutiile financiare, care este adesea prea scazut pentru o achizitie uzuala. Este indoielnic ca riscul potential nedeterminat va schimba utilizarea numerarului peste noapte, dar cu siguranta nu ajuta la promovarea utilizarii acestei metode de plata, deja pe cale de disparitie.
Distantarea sociala
Deoarece evenimentele publice sunt anulate, amanate si descurajate, din ce in ce mai multe servicii, de la educatie pana la abonamentele de la sala, sunt intr-o grabita tranzitie inspre canalele de transmisie virtuala. Suntem sfatuiti sau (treptat) nevoiti sa lucram de acasa, sa limitam intrunirile sociale si sa dispunem de livrarea produselor alimentare. Toate acestea adauga la trecerea de la metodele fizice la cele de plata digitale, o noua lovitura in considerentele perspectivei numerarului ca o grija permanenta.
Desi traim cu speranta ca o iesire cu prietenii nu este ceva ce va trebui sa evitam pentru prea mult timp, alte activitati virtuale isi pot gasi audienta si pot ramane cu noi chiar si atunci cand aceasta criza s-a incheiat.
Exista un potential considerabil pentru o schimbare permanenta de comportament si aparitia unor noi tipuri de servicii la cerere, fara contact, care pot fi mai convenabile si accesibile decat serviciile traditionale pe care le inlocuiesc.
Cu toate ca trecerea de la fizic la digital are loc de mult timp, restrictiile cauzate de focarul de coronavirus ar putea accelera in mare masura aceasta tranzitie, care se poate intampla acum mai mult din necesitate decat prin alegere. Banii vor deveni probabil un accident evident in aceasta trecere.
Raspunsul bancilor centrale
Raspandirea COVID-19 are un impact major asupra economiei globale, guvernele si bancile centrale intervenind intr-o masura fara precedent. Banca Angliei, Rezerva Federala si o serie de alte banci centrale au facut deja reduceri ale ratei dobanzii de urgenta, ceea ce a dus la rate zero sau aproape zero. Numerarul este un lucru care, prin simpla sa existenta, impiedica rate ale dobanzii negative.
Daca depunatorii trebuie sa plateasca bancile pentru pastrarea banilor, acestia au o alternativa mai putin costisitoare pentru a pastra lichiditatile in exces in numerar. Astfel, bancile centrale dispun de mijloace foarte limitate de a raspunde la incetinirea cresterii economice, in timp ce exista un instrument nepurtator de dobanda, precum numerarul.
Eforturile depuse in vederea dezvoltarii monedelor digitale ale bancilor centrale de retail (CBDC) in multe tari au progresat suficient de mult, pentru a o transforma in realitate intr-un timp scurt. Lihui Li, fost presedinte al Bancii de stat a Chinei, a sustinut recent faptul ca, avand in vedere epidemia, banca centrala a Chinei ar trebui sa accelereze emiterea monedei sale digitale planificate, care ar trebui sa inlocuiasca numerarul.
Daca ne gandeam ca lumea platilor se schimba cu o viteza uluitoare inainte de vestea coronavirusului, schimbarile pe care le vedem acum sunt pur si simplu extraordinare, si vor exista modalitati si mai neasteptate de a resimti efectul acestor evenimente asupra platilor.
Ca si in cazul oricarei situatii care evolueaza rapid, urmariti progresul ei.