Blog, Uncategorized

De ce numerarul nu va disparea prea curand?

De ce numerarul nu va disparea prea curand?

Platile electronice devin din ce in ce mai obisnuite, iar criptomonedele castiga tot mai mult teren. Noile tehnologii permit consumatorilor sa isi transfere intreg portofelul pe telefon. Chiar si statisticile arata faptul ca, cel putin in anumite zone de pe glob, cei mai multi dintre consumatori renunta la numerar. 

Avand in vedere toate aceste progrese ale tehnologiei, ar fi usor sa credem ca banii – numerarul – vor disparea. Cu toate acestea, numerarul nu va iesi din scena prea curand.

De ce, deci, vom mai folosi inca numerarul?

Inca nu s-a intamplat

Acesta este probabil cel mai puternic argument in favoarea utilizarii in continuare a numerarului, cel putin in viitorul previzibil. Oamenii au anticipat de mult tranzitia catre o societate fara numerar, insa, pana acum, lucrul acesta nu s-a intamplat. 

Sa ne gandim, de exemplu, la cecuri, care care au fost introduse pe piata bancara la inceputul secolului XX. Cecurile nu au inlocuit numerarul. Nici cardurile de credit sau cele de debit, care au intrat in uz in secolul XX, nu au inlocuit numerarul.

Numerarul ar putea fi, de fapt, mai sigur 

Unii oameni pledeaza pentru scoaterea din uz a numerarului, deoarece banii sunt atat de usor de furat si atat de usor de falsificat. Acest lucru este, din pacate, adevarat. Daca iti lasi banii in portofel si cineva iti fura, ai ramas fara bani.

La fel stau lucrurile si in cazul cardului tau de credit si debit, iar hotii au devenit din ce in ce mai sofisticati atunci cand vine vorba de metode ingenioase de a fura banii cu greu castigati de oameni. Indiferent ca sparg baza de date a unei companii sau intra in smartphone-ul tau, hotii iti pot fura datele contului tau bancar sau numarul cardului de credit. 

Cazurile de frauda comise de clienti falsi, care fac imprumuturi si solicita carduri de credit folosind identitati furate, sunt, de asemenea, in continua crestere.

Cea mai mare problema este ca acesti infractori iti pot fura absolut tot din contul bancar, in orice moment, oriunde in lume, lasandu-te astfel fara nici un ban. Pentru a putea fura numerar, insa, trebuie sa fie prezenti fizic la fata locului si nu pot lua decat suma pe care o ai la tine la momentul respectiv. 

Numerarul este necesar in cazul unei crize

Bineinteles, guvernele au inca nevoie de bani pentru a sustine valoarea monedei nationale. De asemenea, au nevoie de acesta in cazul unei situatii de urgenta, cum ar fi un dezastru natural.

Fiecare individ ar trebui sa adopte acest mod de gandire. Ce s-ar intampla daca, in urma unui dezastru natural, timp de doua zile nu am mai avea curent electric? Ai putea cumpara mancare sau plati pentru serviciile de care ai nevoie? 

Numerarul functioneaza foarte bine si in cazul unui scenariu de genul celui mai sus mentionat, ceea ce il face candidatul ideal pentru a face fata acestor tipuri de crize.

Oamenii inca prefera numerarul

Poate ca cel mai bun indicator al faptului ca numerarul nu va disparea prea curand este faptul ca acesta este adesea modalitatea de plata preferata in anumite zone de pe glob. 

In Asia, numerarul ramane in continuare metoda de plata preferata. Exceptie face China, care prefera platile electronice. 

In Europa, consumatorii prefera, de asemenea, numerarul, mai ales atunci cand este vorba de achizitii mai mici. Acelasi lucru este valabil si pentru America de Nord, in special in cazul achizitiilor mici.

Nu toata lumea are un cont bancar

Un ultim argument impotriva unei societati fara numerar este ca nu toata lumea are un cont bancar. Desi criteriile pentru deschiderea unui cont bancar nu sunt intotdeauna la fel de stricte ca cele pentru obtinerea unui card de credit, nu toata lumea intruneste conditiile necesare deschiderii unui cont bancar.

Aceste persoane folosesc inca si au nevoie in contiuare de numerar.  

Desi o societate fara numerar pare adesea o realitate usor de realizat, este putin probabil ca lucrul acesta sa se intample prea curand. Deocamdata, numerarul este aici si nu pleaca nicaieri.