Blog, Uncategorized

Senzor optic CCD sau CMOS?

Senzor optic

Senzor optic CCD sau CMOS? Fiecărui domeniu de activitate îi corespunde un anumit limbaj de comunicare. Acesta este bogat în termeni specifici, ce au rolul de a facilita comunicarea și colaborarea între specialiști.

Dar ce te faci, când nu ești specialist, și vrând nevrând te lovești de astfel de termeni? Indiferent de domeniul în care activezi, fie el retail, it, industrial, etc. progresul tehnologiei dar și trendul de automatizare, ne-a înconjurat de tehnologie.

Senzor optic?

Senzorii optici sunt componente importante care intră în alcătuirea multor dispozitive. Cunoașterea în mare a acestora, te poate ajuta de exemplu sa îți dai seama că o calibrare necorespunzătoare a unui astfel de senzor poate fi motivul pentru care bancnota de 5 lei nu este primită de tonomatul de cafea.

Un senzor optic este un dispozitiv care convertește o imagine într-un semnal electronic. Folosiți la scară largă sunt senzorii CCD sau CMOS. Aceștia intră în alcătuirea aparatelor de fotografiat, a mașinilor de sortare produse, a cititoarelor de coduri de bare, etc.

CCD

Un senzor CCD este format dintr-un tablou de diode fotosensibile care captează datele unei imaginii. Acest senzor întră în alcătuirea scannerelor, a aparatelor foto, sau a altor dispozitive de captat imagini. Senzorii CCD sunt mai sensibili decât senzorii CMOS, putând oferi o imagine mai bună, chiar și în condiții de lumină redusă. Sunt însă dispozitive mai scumpe care ridică costul de producție.

CMOS

Tehnologia CMOS este utilizată pentru construirea de circuite integrate. Senzorul CMOS este folosit de exemplu la majoritatea camerelor de luat vederi, camere pentru telefoane, sau laptopuri. Acest senzor se regăsește și în componența cititoarelor de coduri de bare. Avantajele acestora sunt costul ieftin de producție și consumul mic de putere.

Vremurile se schimbă, și noi la fel. Odată cu schimbările tehnologice dobândim abilitați și cunoștințe noi. Astăzi este de neconceput să pierzi timpul cu sarcini repetitive. Tehnologia le-a înlocuit în mare parte, dar pentru a o putea folosi eficient trebuie să știm cum funcționează, chiar dacă nu suntem specialiști.