Blog, Uncategorized

Recenzie de carte|The War Against Cash

Recenzie de carteThe War Against Cash

In mod constant suntem la limita unei societati lipsita de numerar. Suntem convinsi de ideea de carduri contactless, aplicatii mobile de efectuare a platilor si transferuri bancare sub diverse metode. Toate acestea pentru confortul nostru. 

Insa, dupa spusele autorului Ross Clark, a renunta la dreptul de a folosi numerar nu se afla printre interesele noastre. Interesele comerciale ne conving sa ne folosim de plata electronica pentru a ne putea fi colectate informatii valoroase privitoare la obiceiurile financiare. – nu reiese de aici, insa ai uitat sa faci scrii cu italice si I ul de la Interesele

Este un lucru sa alegem a plati electronic, dar vom regreta daca nu aparam dreptul de a plati numerar.”

Ross Clark, un jurnalist respectat, a scris indelung pentru numeroase ziare ale Regatului Unit. Este, de asemenea, un autor de scrieri politice best seller, concentrandu-se pe probleme care afecteaza societatea la scara larga. Astfel de teme sunt birocratismul, globalizarea si supravegherea sociala. In ‘The War on Cash’, autorul pare mai preocupat de viitor, comparativ cu prezentul. El prezinta un viitor asemanator celui descris de George Orwell in 1984 prin evidentierea unui pericol actual.

Fiecare din cele 14 capitole se axeaza pe un alt camp de batalie al acestui razboi dus impotriva numerarului. Autorul explica nu doar ce se intampla si motivele care stau la baza, dar si ce ar implica pierderea acestei batalii. Toate acestea vin nu din partea unei persoane care este impotriva alternativelor de plata, intrucat si el le prefera, in multe circumstante, in locul numerarului.

Ce subliniaza autorul este liberul arbitru, in particular insemnand ca numerarul, care poate fi folosit de oricine si chiar de toate lumea, ar trebui sa ramana in continuare o forma de plata.

Aceasta carte prezinta cazul pentru numerar, bazandu-se pe evenimente actuale care au loc de-a lungul intregului glob si care vizeaza, direct ori indirect, eliminarea numerarului ca optiune de plata. Conform spuselor lui, este vorba de un program care ar transforma lumea economica in una lipsita de numerar, prin siretenie.

The War on Cash, de Harriman House, este valabila atat in format digital, cat si fizic.